Zaključno srečanje - poslovni modeli v zaledju sekundarnih letališč

V Italiji smo se udeležili zadnjega srečanja partnerjev projekta »Poslovni modeli v zaledju sekundarnih letališč«. Od 7. do 11. novembra smo partnerji lokalnih akcijskih skupin iz Italije (Bazilikata), Estonije (Tartu), Finske (Seinajoki) in Slovenije (Prlekija) obiskali slikovito mesto Matera (vpisano v dediščino pri Unesco) v deželi Bazilikata v južni Italiji.

Primarno je bil namen projekta vzpostavitev poslovnih povezav v podeželskem zaledju manjših evropskih letališč in mreženje med njimi, tekom projekta pa se je izkazalo, da obstaja velik potencial tudi za sodelovanje na področju turizma. Prišli smo do prvih zaključkov in akcijskega načrta za izmenjavo turistov.

LAS Prlekija s partnerji pripravlja študijo razvoja podeželskega turizma in krepitve lokalnih ekonomij. Strateški marketing je namenjen oblikovanju produktov za specifične ciljne skupine, načinu trženja produktov, vsebinskemu marketingu, razvijanju blagovne znamke in platforme za mrežno povezovanje partnerskih območij.

Partnerji iz Finske, Estonije, Italije in Slovenije smo se v okviru projekta, podprtega s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj pred tem srečali v Sloveniji. V pričetku maja letos smo raziskovali Prlekijo in sosednje LAS, leto pred tem pa smo spoznavali razvojne potenciale v LAS Tartu (Estonija) in LAS Seinajoki (Finska).

V letu 2023 pričakujemo prve skupine gostov iz Italije, Estonije in Finske, ki bodo obiskali območje LAS Prlekija v okviru strokovnih ekskurzij. Projekt se počasi izteka in že prinaša prve dolgoročne rezultate.