20 let Društva za razvoj slovenskega podeželja

Strokovni posvet »Pomen civilne družbe za razvoj podeželja ob 20. letnici delovanja Društva za razvoj slovenskega podeželja« sta potekala 21. 10. 2022 v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici. Več kot 80 udeležencev številnih strokovnih inštitucij na področju razvoja podeželja, predstavniki večine lokalnih akcijskih skupin, predstavniki vseh ključnih inštitucij, ki upravljajo sredstva za izvajanje programa LEADER / CLLD je s svojo prisotnostjo potrdilo pomen in vlogo društva. Z udeležbo na dogodku nas je počastila tudi Ministrica za kmetijstvo gospa Irena Šinko. Na dogodku so avtorji (pet raziskovalcev in članov društva) predstavili monografijo »Izvajanje pristopa LEADER/CLLD v Sloveniji«. Za najuspešnejšo podeželsko skupnost 2022 smo svečano razglasili Občina Ljubno, Občini Razkrižje pa podelili priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja vključujočega in trajnostnega razvoja v okviru natečaja.

V imenu predsednika Romana Medveda je strokovni posvet otvorila Vesna Erhart, sekretarka društva, nato pa je zbrane nagovoril župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, gospod Anton Slana.

Društvo za razvoj slovenskega podeželja je vpeto v delovanje evropskih pobud in gibanj, zlasti v Evropsko združenje lokalnih akcijskih skupin ELARD in v Gibanje za evropsko podeželje PREPARE. Gospod Hartmut Berndt, predstavnik združenja ELARD in predsednik nemškega združenja lokalnih akcijskih skupin BAG LAG in gospod Miodrag Matavulj predstavnik gibanja PREPARE in Balkanskega podeželskega parlamenta sta predstavila delovanje mrež in pomen povezovanja civilne družbe.

Osrednja vsebina strokovnega dela je bila predstavitev monografije o izvajanju programa LEADER / CLLD v Sloveniji, ki jo je napisalo pet raziskovalcev in članov društva Irma Potočnik Slavič, Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani; Tomaž Cunder, Kmetijski inštitut Slovenije; Eva Šabec Korbar, Društvo za razvoj slovenskega podeželja; Matej Bedrač, Kmetijski inštitut Slovenije in Goran Šoster, Prleška razvojna agencija. Monografijo, ki postaja vodnik za prihodnje programsko obdobje je dostopna pa je na »Portalu znanja«, ki ga ureja Mreža za podeželje pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V nadaljevanju, na okrogli mizi, so nekdanja predsednika društva Goran Šoster, Aleš Zidar in podpredsednica društva Mojca Metličar razpravljali o poti, ki jo je prehodilo društvo ter o njegovi prihodnosti. Omizje je vodila Darja Zemljič.

V popoldanskem delu je sledila slovesnost ob 20. obletnici delovanja društva. Zbrane sta pozdravila član upravnega odbora Goran Šoster in predsednik LAS Prlekija Niko Miholič. Jože Prah, aktiven član društva že vse od njegovih začetkov, je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da mora vizija naše skupnosti temeljiti na naslednjih stebrih: kakovost življenja, zaupanje, inovativnost, identiteta in znanje ter veščine, nato pa je ga. Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spregovorila o pomenu civilne družbe za razvoj podeželja.

Od 24 ustanovnih članov društva se je slovesnosti udeležila skoraj polovica. Podpredsednica Mojca Metličar se jim je ob dvajseti obletnici delovanja društva zahvalila za njihov pogum in neprecenljiv doprinos k društvu, gospa ministrica za kmetijstvo pa jim je tudi osebno čestitala.

Slovesnost smo sklenili s svečano razglasitvijo rezultatov nacionalnega natečaja za Najuspešnejšo podeželsko skupnost 2022. Delo nacionalne ocenjevalne komisije in njene ugotovitve je predstavila Irma Potočnik Slavič. Letošnja zmagovalka, Občina Ljubno, je dobila naziv Najuspešnejša podeželska skupnost 2022, saj je prevzela pomembno nalogo stičišča idej in z vztrajnim, poštenim in z odprtim delom gradila povezave, ki danes tvorijo povezano lokalno skupnost, odprto navzven in novim, velikim idejam. Priznanje sta ji podelila član upravnega odbora društva Aleš Zidar in ministrica za kmetijstvo gospa Irena Šinko, v imenu občine pa ga je prevzel župan Franjo Naraločnik in z otroci iz OŠ Ljubno ob Savinji zapel Ljubinsko himno. Občini Razkrižje smo podelili priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja vključujočega in trajnostnega razvoja v okviru natečaja.

Slovesnost so prepletali nastopi Folklorne skupine Leščeček in otroške folklorne skupine »Mali Verženci« iz Osnovne šole Veržej. Za kulinarično doživetje so poskrbele članice Društvo podeželskih žena in deklet Sveti Jurij ob Ščavnici.

Vir: DRSP