LAS Obsotelje in Kozjansko na ogledu dobrih praks pri LAS Prlekija

Lokalna akcijska skupina (LAS) Prlekija je v petek 12. oktobra gostila skupino 30 gostov iz Lokalne akcijske skupine Obsotelje in Kozjansko, za katere je vodilni partner LAS Prlekija organiziral oglede dobrih praks, sofinanciranih iz programa LEADER / CLLD. Gostje so si dopoldne najprej ogledali staro mestno jedro v Ljutomeru skozi prizmo operacije »Ljutomer naše mesto« (sklad ESRR), nato pa še Muzej Ljutomerski kasač, kjer so se podrobneje seznanili z operacijo »Ljutomerski kasač« (ESRR), ki je obogatila turistično ponudbo Ljutomera s popularizacijo kasaštva in prleškega dialekta. Narečni slovar kasaškega izrazja, kot osrednji rezultat operacije, je postal del muzejske zbirke Muzeja Ljutomerski Kasač. Sledila je kratka predstavitev operacije »Jem lokalno« (EKSRP), izvajalca PORA Gornja Radgona. V nadaljevanju so si gostje ogledali čebelarsko učilnico na prostem pri nosilcu operacije »Medena pot« (ESRR) Čebelarstvo Tigeli in uspešno izveden projekt iz zdajšnjega programskega obdobja Park doživetij v Križevcih (EKSRP). Popoldanski del programa se je odvijal na vinski turistični cesti Jeruzalem, kjer so gostje in gostitelji izmenjali izkušnje z izvajanjem programa CLLD in načrtovali prihodnje povezovanje obeh LAS.

WP 20181012 10 16 41 Rich

Kasaški muzej Ljutomer

WP 20181012 12 06 37 Rich

Čebelarski muzej Tigeli

WP 20181012 12 44 11 Rich

Doživljajski park Križevci

IMG 20181012 151039

IMG 20181012 151615

Jeruzalem

0
0
0
s2sdefault

Delavnica za izvajalce operacij 2. javnega poziva LAS (sklad ESRR)

Izvajalce devetih operacij 2. javnega poziva LAS Prlekija, ki so sofinancirani iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, obveščamo, da vodilni partner organizira delavnico na temo priprave poročil / zahtevkov izvedenih operacij. Delavnica bo potekala v torek, 2. 10. 2017. O lokaciji boste naknadno obveščeni.

0
0
0
s2sdefault

Aktivna udeležba predstavnikov LAS Prlekija na Festivalu slovenskih LAS v Kamniku

V Kamniku je 7. in 8. septembra potekal Festival slovenskih LAS z mednarodno udeležbo, ki ga je organiziralo Društvo za razvoj slovenskega podeželja, skupaj z LAS Srce Slovenije in Mrežo za podeželje (MKGP). Geslo letošnjega festivala je bilo Skupaj za lokalni razvoj. Prvi dan je bil na programu strokovni posvet in srečanje predstavnikov LAS, drugi dan festivala pa je sovpadal z največjim etnološkim festivalom v Sloveniji – Dnevom narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsako leto v Kamnik privabijo več kot 30.000 obiskovalcev ter ogledi dobrih praks na območju LAS Srce Slovenije. Predstavniki LAS Prlekija smo se udeležili tako strokovnega dela v petek, kot tudi sobotnega ogleda dobrih praks.

DRSP, ki povezuje slovenske lokalne akcijske skupine (LAS), organizira Festival slovenskih LAS vsako drugo leto. Letošnjemu dogodku s strokovnim posvetom in festivalskim delom je prisostvovalo čez 100 udeležencev iz 8 evropskih držav. Poleg predstavnikov slovenskih LAS so bili udeleženi še predstavniki LAS iz Hrvaške, Poljske, Češke in Latvije. Namen festivala je v promociji delovanja LAS in medsebojnim sodelovanjem med LAS.

Osrednja tema letošnjega strokovnega posveta je bila vrednotenje strategij lokalnega razvoja LAS. V Samostanu Mekinje je potekalo vzporedno delo na dveh tematskih področjih: Zasnova modela vrednotenja strategij lokalnega razvoja v Sloveniji in diskusijski krožek na temo (ne)razpoložljivosti kmetijskih zemljišč v Sloveniji (projekt NEWBIE).

Drugi dan festivala smo si ogledali primere dobrih praks na območju LAS Srce Slovenije. Obiskali smo Turistično informacijski center v Litiji, rudnik Sitarjevec Litija, grad Bogenšperk ter turistično kmetijo Pr' krač. Vsi navedeni so pridobili sofinanciranje iz programa LEADER/CLLD. Sočasno je potekala mednarodna borza projektov sodelovanja med slovenskimi in drugimi evropskimi LAS.

0
0
0
s2sdefault

Predstavniki slovaških LAS na ogledu dobrih praks pri LAS Prlekija

Lokalna akcijska skupina (LAS) Prlekija je 5. in 6. septembra gostila predstavnike Lokalnih akcijskih skupin iz Slovaške. Zanje smo organizirali oglede dobrih praks, sofinanciranih iz programa LEADER/CLLD. Gostje so prvi dan obiskali Info center Biomura na Moti, staro mestno jedro v Ljutomeru in nato še priljubljeno turistično destinacijo - Jeruzalem. Drugi dan so si ogledali uspešno izveden projekt iz zdajšnjega programskega obdobja Park doživetij v Križevcih, nato pa še etnološko zbirko in mlin na veter v Stari gori v občini Sveti Jurij ob Ščavnici.

WP 20180906 10 04 19 Rich

WP 20180906 12 31 21 RichWP 20180906 10 22 01 Rich

0
0
0
s2sdefault

Predstavitev LAS Prlekija na sejmu AGRA 2018

Za nami je uspešen nastop na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, kjer smo med 25. in 30. avgustom 2018 predstavili delovanje in aktivnosti LAS Prlekija, uspešno izvedene projekte iz zdajšnjega programskega obdobja ter ponudbo znotraj območja LAS Prlekija. Obiskovalcem sejma smo delili animacijsko gradivo LAS Prlekija, z zainteresiranimi pa smo opravili tudi osebni razgovor in podali vse relevantne informacije o prijavi in izvajanju operacij, sofinanciranih z evropskimi sredstvi v okviru programa CLLD (lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost). 

Na sejmu se je tako poleg vodilnega partnerja LAS, Prleške razvojne agencije, predstavilo še šest uspešno izvedenih projektov/operacij sofinanciranih s sredstvi CLLD oziroma šestnajst ponudnikov iz LAS Prlekija, ki so se odzvali našemu pozivu. Obiskovalci sejma so okušali prleške kulinarične dobrote in vina, si ogledali ponudbo izdelkov domače obrti, turističnih kmetij, Klub prleških babic pa je tudi letos poskrbel za pester kulturno-zabavni program.

Predstavitev je bila del skupnega nastopa Pomurskih lokalnih akcijskih skupin, saj smo si razstavni prostor delili z LAS Goričko 2020, z LAS Pri dobrih ljudeh 2020 in z Društvom za razvoj slovenskega podeželja.

0
0
0
s2sdefault